Hoe veilig is jouw IT-omgeving?

Cybercriminaliteit is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Regelmatig komen er berichten in het nieuws over cyberaanvallen. Maar hoe kun je voorkomen dat jouw organisatie slachtoffer wordt van een aanval? In deze blog geeft onze partner, Secured by Design, een aantal handige tips en tricks. Zo zorg je samen met je collega’s voor een veilige werkomgeving.

Wi-Fi gebruik extern
Schakel “automatisch zoeken naar Wi-Fi” uit op uw telefoon. Kies voor een verbinding met een WPA2 wachtwoord en verzend geen privacygevoelige gegevens via open Wi-Fi verbindingen.

.EXE
Open nooit een bijlage dat met .exe eindigt. Deze .exe bestanden staan voor ‘executable’, wat betekent dat het een uitvoerbaar bestand is. In e-mail betreft dit vaak kwaadaardige software.

USB-sticks
Gebruikte en gevonden USB-sticks kunnen schadelijke bestanden en software bevatten. Sluit deze niet aan op je computer open geen .exe bestanden.

Wachtwoorden
Deel je wachtwoord niet met anderen. Indien je een account toch moet delen, wijzig dan tijdelijk je wachtwoord.

Oplichting
Phishing gebeurt meestal via e-mail, maar kan ook via de telefoon, per post, SMS of WhatsApp komen. Let goed op de afzender en de inhoud van het bericht en open niet zomaar hyperlinks zonder deze te controleren.

Bijlagen
Open niet zomaar een bijlage. Tenzij u zeker bent dat de inhoud van een veilige bron komt. Ook Word en Excel bestanden kunnen een virus bevatten.

Binnendringers
Let op onbekende mensen binnen de organisatie. Spreek deze altijd aan, vraag wie ze zijn en wat ze komen doen.

Gebruikersprotocol
Breng in kaart welke systemen er worden gebruikt. Denk hierbij aan eigen overzichten in Excel, op USB-sticks en communicatie via Social Media en privémail.

Creëer awareness
Informeer je medewerkers over de risico’s die het onveilig gebruiken van informatie met zich mee brengt. Zorg ervoor dat ze bewust om gaan met informatiebeveiliging, denk hierbij aan sterke wachtwoorden, het verliezen van een laptop en bestanden versturen via een onveilige verbinding. De kans is groot dat het merendeel van de medewerkers hier niet bij stil staat.

Is jouw informatie veilig?
Met een penetratietest kun je laten toetsen hoe het gesteld is met de beveiliging van jouw informatie. Bij Secured by Design geven wij je advies hoe je je beter kunt beschermen tegen ongewenste buitenstaanders.

Volg een Security training
Bij Vijfhart bieden we diverse trainingen aan op het gebied van Security. Op zoek naar een offensieve hacking training? Wellicht is de Ethical Hacking Specialist Training dan iets voor jou.


WIL JE MEER WETEN OVER SECURITY?

Bekijk onze speciale security themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid