Het is tijd voor meer vrouwelijke IT-professionals!

Hoeveel vrouwelijke IT collega’s heb jij? In de IT-branche werken momenteel meer mannen dan vrouwen. Het is tijd voor meer vrouwelijke IT-professionals! Diversiteit binnen teams zorgt voor betere prestaties.

Krappe arbeidsmarkt

De IT-branche kampt met een krappe arbeidsmarkt en dit wordt in de toekomst alleen maar groter. Een grotere instroom is dus essentieel. Volgens een onderzoek van TechYourFuture heeft diversiteit in het personeelsbestand een positief effect op de productiviteit en het innovatievermogen van de IT-branche. Vrouwen gebruiken hun rechterhersenhelft waarin het communicatieve, creatieve en verbinding leggende ligt, doorgaans vaker. Dus, tijd voor meer vrouwen in de IT!

Lees het hele onderzoek van TechYourFuture hier >

Gelijke kansen voor mannen en vrouwen

Helaas zien we nog steeds veelal mannen in de IT. Gavriella Schuster, Microsoft-leider op C-niveau, is gepassioneerd door het werven van meer vrouwen en minderheden in de technologiesector: “Ik ben het zat om de enige vrouw in de ruimte te zijn, zonder bondgenoten. Aan iedereen wil ik vragen om een belofte te doen aan gendergelijkheid te werken.

Vanuit Vijfhart dragen wij ons steentje bij aan de gendergelijkheid en vrouwen in de IT. Bastiaan Janssen, CEO: “Vijfhart IT-Opleidingen heeft sinds 1984 al duizenden professionals opgeleid en omgeschoold tot IT-expert.
Voor ons is er geen verschil tussen mannen, vrouwen, kleur, afkomst of geaardheid. Wij maken geen verschil in mensen helpen te slagen in IT. Gelijkheid van kansen zit in het DNA van Vijfhart want Vijfhart zorgt dat het klopt voor iedereen.”

Bekijk de TEDx van Gavriella Schuster:

Vrouwen zijn van toegevoegde waarde in de IT-branche

Een IT-professional moet naast de technische kennis ook goed kunnen communiceren. Onderzoek wijst uit dat vrouwen over het algemeen beter horen dan mannen. Dat zou verklaren waarom vrouwen van nature meer beschikken over soft skills zoals goed kunnen luisteren en helder communiceren. Ook het inleven in klanten gaat hen vaak goed af. Kwaliteiten die zeker van pas komen in de IT. Vrouwen zijn daarom van toegevoegde waarde in de IT-branche.

Marieke Huisman en Mariëlle Stoelinga, beiden verbonden aan de Universiteit Twente, pleiten voor meer vrouwen in de techniek: “De ICT is een goede sector om in te werken. Goede communicatie met de klant en gebruiker is essentieel. Juist die communicatie is typisch iets dat vrouwen aanspreekt én waar ze goed in zijn.

Werken in de IT – een verkeerd imago?

Marieke en Mariëlle geven regelmatig les op basisscholen. Zij merken dat de interesse in techniek voor zowel meisjes als jongens ongeveer gelijk is. Maar, in de puberteit gaat het mis. Dan is techniek opeens stom. Ook krijgen meisjes vaak te horen dat ze goed in talen zijn. Is het dan een cultuurkwestie? Of hebben vrouwen een verkeerd beeld van werken in de IT? Het vakgebied van IT is enorm aan het veranderen waar business en IT veel meer geïntegreerd zijn.

Met 55.000 IT-banen voor het oprapen en vacatures die moeilijk worden ingevuld, is het tijd om een andere doelgroep aan te spreken: vrouwen. Hier zit een enorm arbeidspotentieel. Vrouwelijke IT-professionals in jouw development team dragen niet alleen bij aan diversiteit en meer gelijkheid op de werkvloer, maar het zorgt ook voor betere producten en resultaten.

IT – iets voor jou?

Ben jij een vrouw en nieuwsgierig wat de IT-branche jou te bieden heeft? Lees dan onze blog Werken in de IT; een dreamjob! Of neem vrijblijvend contact met ons op voor een passend advies.

WIL JE NOG MEER TE WETEN KOMEN OVER SOFT SKILLS?

Bekijk dan onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid