Hoe behaal jij een groot doel?

Het behalen van een bepaald doel is soms helemaal niet zo makkelijk. Daar kwam Dyonne Béatse, Learning & Development Manager bij Vijfhart IT-opleidingen, afgelopen maanden zelf ook achter. Haar doel is deze week het wandelen van 160 kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Maar hoe behaal je zo’n groot doel? Dyonne vertelt in deze blog hoe zij dit heeft aangepakt.

Wat is jouw specifieke doel?

“Het is de eerste keer dat ik deelneem aan de Nijmeegse Vierdaagse. Een spannende, maar vooral leuke ervaring. Ik kijk er al weken naar uit en nu gaat het dan eindelijk beginnen. Ik heb voor mijzelf eigenlijk twee doelen gesteld. Want naast het behalen van het felbegeerde kruisje, vind ik het nog belangrijker dat ik naar mijn lichaam leer te luisteren.”

Waarom zijn dit jouw doelen?

“Zoals iedereen die start aan dit avontuur doe ook ik mee met het doel om vrijdag de finish te behalen. Maar aangezien ik een perfectionistisch karakter heb, vind ik het voor deze keer een grotere uitdaging om naar mijn lichaam te leren luisteren. Als mijn lichaam aangeeft dat ik niet meer verder kan, luister ik daar naar. Wanneer je iets wil bereiken moet je tussentijds ook realistisch zijn en je doel bijstellen. Als dat betekent dat ik op dag 3 moet afhaken omdat het mij niet lukt, dan moet ik dat ook accepteren en realiseren dat het grote doel voor nu te groot was. Leren gaat met vallen en opstaan en soms beseffen dat sommige doelen net niet binnen je bereik liggen. Kijk niet alleen naar wat je niet hebt behaald, maar vooral naar wat je wel hebt behaald.”

Dyonne Béatse en haar vriendin, klaar om hun doel te bereiken.

Hoe bereid je jezelf voor en hoe haal je de finish?

“Door mijn hele mindset ging ook het oefenen dit jaar gemakkelijk. Het was vanzelfsprekend om de zaterdag gedeeltelijk vrij te plannen. Mijn motivatie om de Vierdaagse te lopen is sinds ik ben uitgeloot vorig jaar alleen maar groter geworden. Met deze mindset probeer ik de finish te halen.

Het begint allemaal met gedragsverandering. Ben ik in staat om dit te kunnen doen? Hoe graag wil ik dit en wat zijn mijn triggers? Ik heb veel geoefend dus ik weet dat ik het kan en graag wil. Ik wil iedere ochtend beginnen met een positieve mindset: Ik wil dit, dus ik kan dit.”

Wat is jouw advies voor anderen?

“Wil jij je ook ergens verder in ontwikkelen? En wil je een opleiding volgen om dit te bereiken? Maak dan realistische kleine doelen, die binnen je bereik liggen en waar je sterk gemotiveerd voor bent. Just one step at the time.

Als ik denk dat ik in 4 dagen 160 KM moet lopen, dan denk ik: Hoe dan? Maar als ik dit doel knip naar dagelijkse doelen: 40 KM op een dag, dan weet ik dat ik het kan. Elke ochtend stel ik mezelf een nieuw doel: vandaag wil ik de finish halen. En zelfs op de dag zelf kan ik mijn doel verkleinen in een doel dat te overzien is. Op dag 3 moeten we bijvoorbeeld de Zevenheuvelenweg lopen, elke heuvel is dan weer een nieuw doel dat ik wil behalen.

Daarnaast wil ik tegen iedereen zeggen: Accepteer hulp van anderen, laat je aanmoedigen en wees trots op het doel dat je hebt behaald en vier dit ook. Je hebt er immers hard voor gewerkt. En dat is het mooie van de Vierdaagse, er is onderweg veel steun en support en aan het einde van elke dag een feestje bij de finish.”.

“Ik hoop dat deze mindset je kan helpen met het behalen van jouw doel, bijvoorbeeld met het volgen van een opleiding. Mocht je meer willen weten over deze gedragsverandering? In onze Soft Skills trainingen leer je hoe je deze gedragsverandering zelf toepast. Bekijk ons volledige aanbod van Soft Skills trainingen.

Succes met het behalen van je eigen doel! ;)”

 


 

Wil je nog meer te weten komen over Soft Skills?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid