Gedistribueerd vertrouwen – Cloudfest 2018 Deel 4

Door: Taco Hettema, Chief Technology Officer bij Vijfhart

Gisteren heb ik een blog geschreven over Data (of eigenlijk informatie uit die Data) als het nieuwe goud.

Nu spreekt goud altijd tot de verbeelding, zijn er veel vergelijkingen te maken en wordt de term goudmijn in allerlei verschillende contexten gebruikt. In dit geval blijf ik bij de waarde van data in relatie tot de waarde van goud en ga van daaruit naar de rol van banken in deze vergelijking.

Als data publiek beschikbaar is, is het niet veel waard. Pas als data zeldzaam wordt, als er veel vraag naar is of als je met de informatie uit de data nuttige (of criminele) zaken kan doen wordt het meer waard.

Een voorbeeld van waardevolle informatie is privacy gevoelige data, niet alleen waardevol voor de eigenaar, maar ook waardevol voor bedrijven die iets willen verkopen en (heel gek) dat zijn er behoorlijk veel. AI en machine learning wordt niet voor niets door veel marketing bedrijven ingezet om goud te halen uit grote bergen data. Gerichte marketing, gerichte acties, gerichte aanbiedingen die de kans op slagen vermenigvuldigen. Iedereen die iets te verkopen heeft, is daar naar op zoek.

Zoals bij het vinden van goud bestaat waardevolle informatie ook uit kleine brokjes, die bij elkaar toch veel op kunnen leveren. Dat is een van de redenen dat er de afgelopen jaren een verandering is ontstaan bij het illegaal verzamelen van deze brokjes, van bedrijven naar de consument. Als ik geautomatiseerd (virussen, trojans, fishing acties) kleine brokjes, milligrammen, waardevolle prive informatie (bijvoorbeeld creditcard informatie) kan verzamelen en ik verzamel er maar genoeg, heb ik uiteindelijk toch een zware goudklomp.

Stel dat een bank alle transacties van de betaalrekeningen van al hun klanten analyseert, wat een ongelofelijke rijkdom aan informatie zou dat geven! Toen één van de banken (afgelopen week ook al niet zo positief in het nieuws) aankondigde juist deze informatie te willen gaan verkopen, kwam er een stroom van verontwaardiging op gang en is dit gestopt.

Dat brengt ons bij de bank, een toonbeeld van vertrouwen. We vertrouwen ons hele doen en laten toe aan dit instituut; ons geld, het geld van onze kinderen en ons hele financiële leven zit vast aan die bank. En dat brengt ons ook bij creditcard maatschappijen, ook zo’n centrale schakel in ons financiële leven. Kan dat dan niet anders? Ja, dat kan, dat is waar blockchain naar voren komt. In plaats van dat we een bank of creditcard maatschappij vertrouwen, is er een systeem dat als een gedistribueerd grootboek van transacties werkt. Alle transacties tussen partijen die aangesloten zijn bij die blockchain worden in dat grootboek opgeslagen. Kopieën van dat grootboek worden verspreid over iedereen die bij die keten (chain) is aangesloten. Een collectief geheugen waardoor zaken niet gestolen, gekopieerd of weggehaald kunnen worden, omdat bij alle transacties de historie zichtbaar is. Waar gaat het dan om bij transacties? Geld? Ja, dat is een toepassing, Bitcoins, maar ook bijvoorbeeld zakelijke transacties, transacties van goederen, transacties van huizen, auto’s, kunnen in zo’n keten vastgelegd worden. De blockchain technologie heeft de potentie om de bankwereld op zijn kop te zetten, maar zeker ook om de wereld van de notaris te veranderen.

Door van centraal vertrouwen naar gedistribueerd vertrouwen te gaan, kan de wereld van transacties er over 5 jaar heel anders uitzien!

Dan toch weer even terug naar het goud, blockchain technieken worden toegepast in de wereld van cryptocoins. Net zoals goud, wordt de waarde van die cryptocoins bepaald door vraag en aanbod (en sentiment). Wat wel mooi is om te zien, is dat handelaars in cryptocoins hun winsten vaak vastleggen door cryptocoins in te wisselen voor……..Goud!

Ps: Ik heb inspiratie opgedaan voor deze blog door een artikel van Martijn Bolt te lezen. Het beschrijft naar mijns inziens heel begrijpelijk wat blockchain is en hoe het globaal werkt. Lees hier het artikel van Martijn Bolt.

Groeten uit Duitsland!

Taco.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid