Friday facts: het ontstaan van de domeinnaam

Altijd al meer over het ontstaan van de domeinnaam willen weten? Dat is mooi, je leest het hier! Je kan het direct toepassen als ‘smalltalk’ op feestjes en etentjes.

Wanneer ik iets schrijf over het ‘ontstaan van’ dan heb ik het gevoel héél ver terug de tijd in te gaan. Toch is de ontwikkeling van de domeinnaam zoals wij hem nu kennen best snel gegaan.

Van Arpanet naar Internet

In 1969 is ‘ons’ Internet ontstaan als onderzoeksnetwerk door een dienst van de Amerikaanse ministerie van defensie, genaamd ARPA. Hier gaven ze de naam Arpanet aan, dat staat voor Advanced Research Projects Agency. Dit netwerk verbond welgeteld vijf computers op vier universiteiten en één onderzoekslab. Op dat moment kon je alleen toegang krijgen tot verschillende domeinen op computernetwerken via het numerieke adres (nu bekend als IP-adres) van de host (ieder apparaat dat een tweewegcommunicatie kan uitvoeren met een ander apparaat op het Internet).

De naam Arpanet veranderde in 1984 naar Internet, waarmee op dat moment zo’n 1.000 apparaten verbonden waren. Doordat je alleen webadressen aan kon roepen op basis van numeriek adres (IP-adres), is het nogal een opgave deze allemaal te onthouden. Hiervoor werd het Domain Name System (DNS) opgezet. Dit zorgt ervoor dat de ingewikkelde IP-adressen aan een eenvoudige naam is gekoppeld en een extensie meegeeft die de oorsprong aanduid.

Naamgeving

Zo’n domeinnaam kan in verschillende niveaus gesplitst worden en scheid je door de punten in de domeinnaam:

Het hoofdniveau; Top Lever Domain (TLD)

De TLD bestaat uit het laatste deel van de url: www.vijfhart.nl. Binnen TLD zijn er twee soorten, namelijk de gTLD en de ccTLD. De gTLD staat voor generic top level domain. Denk daarbij aan de .org, .info, .com varianten. De ccTLD staat voor country code top level domain. Denk hierbij aan de .nl, .eu of .be varianten.

Vroeger wist je dat een .org domein voor non-profitorganisaties stond, een .info, .net en .com voor websites met commerciële doeleinden en een .int voor internationale organisaties. Tegenwoordig zijn er geen eisen meer aan het type organisatie dat een domein registreert. Zo kan een commerciële organisatie ook gewoon een .org domein claimen.

Daarnaast was het lang een voorwaarde om een inwoner van of bedrijf in Nederlands te moeten zijn bij het registeren van het .nl domein. Bij de .be domein is dat nooit het geval geweest, waardoor zo’n 18% van de Belgische domeinnamen in handen is van Nederlandse particulieren of bedrijven.

Het middenniveau

Het middenniveau van de url is de naamgeving tussen de twee punten van de domeinnaam: www.vijfhart.nl. Deze tekst mag nooit langer zijn dan 63 tekens (de totale domeinnaam mag nooit langer zijn dan 255 tekens). De combinatie mag bestaan uit de letters tussen a-z en aangevuld met cijfers tussen de 0-9 én je mag gebruik maken van het streepje -.

Vanaf 2003 is het ook mogelijk om een domeinnaam met speciale karakters te registeren. Denk bijvoorbeeld aan Hütenkäse.nl, die in de DNS als xn--htenkse-9wa5s.nl opgenomen wordt.

Het onderniveau (subdomein)

Vanuit je domeinnaam heb je de mogelijkheid een subdomein aan te maken. Dit is aangeduid voor de eerste punt in de domeinnaam: help.vijfhart.nl. Een subdomein kan je hanteren bij het kaderen van een ‘individuele eigenheid’. Stel dat jij op jouw site focust op de verkoop van kookartikelen, maar je wil in de toepassing van deze artikelen ook recepten delen? Dan kan je het receptgedeelte op een subdomein plaatsen. Hiermee behoudt je het overkoepelende verband en maak je duidelijk onderscheid.

Nog een paar leuke weetjes
  • De .com domeinnaam is het meest populair met 153.683.009 registraties in 2019.
  • De .nl staat op het moment dat ik dit typ op plek nummer 6 in de lijst.
  • Eind 1995 waren er in Nederland 10.000 .nl domeinnamen uitgegeven en in 2019 zijn dat er 5.888.682.
  • Het World Wide Web (www) hebben wij aan Tim Berners-Lee te danken. Hij introduceerde dit in 1990. Hiermee wat het mogelijk hypertext formaat op het internet te publiceren.
  • De eerste populaire webbrowser die met HTML formaat kon omgaan werd in 1993 gepubliceerd door Marc Andreessen.

Op zoek naar meer ‘smalltalk’? Om de week schrijf ik een blog met ‘friday facts‘ om de week lekker mee af te sluiten.


Fijn weekend, groetjes Iris.

 

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid