Mijn ervaring met Microsoft Certification Renewal

Productmanager en docent Marnix Wolf is negenvoudig Microsoft Most Valuable Professional en weet (bijna) alles van Microsoft. Met zijn blogposts deelt hij zijn kennis en ervaring. Dit keer: zijn persoonlijke ervaring met het vernieuwen van een Microsoft-certificering.

Vorig jaar heb ik meerdere Microsoft Role-Based certificeringen behaald waarvoor de bekende THT-datum van toepassing is. Exact 180 dagen na het behalen van mijn certificaat voor de SC-400 (Microsoft Information Protection Administrator) kreeg ik onderstaand e-mailbericht van Microsoft om gratis een online assessment te doen om dit certificaat met een jaar te verlengen:

De grote blauwe knop stuurt je direct door naar het online assessment. Alles wordt zo laagdrempelig mogelijk gemaakt.

Wanneer je op de blauwe knop drukt kom je meteen op de juiste pagina uit. Uiteraard moet je wel eenmaal aanloggen met jouw MCP account:

Sprong in het diepe…

Hoewel ik mijzelf voor een examen altijd enorm goed voorbereid neem ik nu maar een sprong in het diepe. Out of the blue doe ik de online assessment. Gewoon om te kijken of ik het zo voor elkaar krijg. Ik kan dit assessment net zo vaak maken als nodig, het is gratis en online. Dus ik heb niks te verliezen. In mijn geval kreeg ik 45 minuten voor 27 meerkeuzevragen. Op zich prima te doen zo.

Helaas! De eerste keer haal ik het niet. Het ‘mooie’ er aan is dat Microsoft jou laat zien welke gebieden aanvullende studie behoeven, én dat er via MS Learn meteen een pakket voor jou wordt samengesteld, dat precies die modules bevat waarop je slecht hebt gescoord. Kortom, je krijgt echt inzicht en de handvaten aangereikt om het de volgende beter te doen.
Al deze modules heb ik doorgenomen en geoefend in mijn eigen M365-omgeving.

Herkansing!

De tweede keer ging een stuk beter maar was het net niet. Ook nu kreeg ik exact te zien waar het mis ging en werd er weer een pakket o.b.v de MS Learn modules voor mij samengesteld. Wederom had ik alles doorgenomen, extra geoefend en meerdere webpagina’s van Microsoft met aanvullende informatie doorgenomen. En toen voor de derde keer het assessment gemaakt. Drie maal is scheepsrecht?

Woohoo! Geslaagd! En meteen een goed overzicht van mijn prestaties per sectie! Super!

Samenvattend

  1. Onderschat het assessment niet, Microsoft laat vooral de nieuwste zaken naar voren komen. Zodoende heb ik weer het nodige bijgeleerd;
  2. Qua tijd en hoeveelheid vragen is het goed te doen;
  3. Hoewel elk assessment uit specifieke vragen bestond, in mijn geval 27, had elk assessment daarnaast zeker 10 tot 15 andere vragen. Kortom, er is een grote ‘bak’  met vragen beschikbaar en per assessment krijg je een bepaalde selectie;
  4. MS Learn helpt je om te slagen wanneer je een assessment niet haalt. Dit o.b.v. een maatwerk pakket met lesmateriaal (allemaal in MS Learn), zodat je meer leert over de secties/modules waarin je nog niet goed genoeg bent ontwikkeld.
  5. Het feit dat dit niet proctored is (je wordt niet in de gaten gehouden) maakt het laagdrempelig waardoor je meer ontspannen bent dan tijdens een examen;
  6. Door het assessment blijf je bij in de ontwikkelingen die relevant zijn voor jouw certificering. Zelf doe ik in mijn dagelijkse werk niet veel qua information protection, waardoor sommige zaken wegzakken. Daarnaast zijn er vele zaken geheel nieuw en door het assessment kom je er (weer) mee in aanraking. Hierdoor blijf jezelf up-to-date.

Kortom, zelf ben ik er over te spreken hoe Microsoft dit aanvliegt. En omdat het gratis is en je 180 dagen hebt om het certificaat te vernieuwen en je het assessment net zo vaak kunt maken als nodig, maakt Microsoft het zo laagdrempelig als ze maar kunnen. En tegelijkertijd zorgt Microsoft ervoor dat jouw certificaat weer up-to-date is! Super!

 

Marnix Wolf
productmanager & docent bij Vijfhart IT-Opleidingen

Ps: Bekijk onze Microsoft-aanbieding en ontvang een gratis examen bij jouw Microsoft-cursus.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid