Slim omgaan met tijd! Drie tips van Sjoerd

Wat is jouw trigger om deze blog over het slim omgaan met tijd te lezen?

Wij leven in een tijdperk en werken in een branche waar de veranderingen elkaar in record tempo opvolgen. Als (IT) professional verwacht iedereen dat je vakinhoudelijke kennis up-to-date  is. Maar ook op ‘Soft Skill’ vlak zijn de eisen steeds hoger. Je moet effectiever communiceren, faciliterend leiding geven en inspirerend je idee pitchen. En dat allemaal terwijl het ons nog steeds niet lukt om meer dan 24 uur in een dag te stoppen.

Herken jij deze situatie? Dan maak ik je graag bewust van het feit dat meer dan 50 procent van de ziekmeldingen in Nederland het gevolg zijn van stress of psychisch gerelateerde klachten!

Slim omgaan met tijd is niet méér doen in minder tijd, maar bewuste keuzes maken die je energie bewaken en jouw zelfvertrouwen vergroten. Steeds maar meer activiteiten in dezelfde hoeveelheid uren willen stoppen gaat op termijn ten koste van productiviteit, kwaliteit en je gezondheid. Hieronder beschrijf ik drie technieken die je kunnen helpen om meer grip op tijd, energie en jouw leven te krijgen

1. Jouw doel stuurt je gedrag.

Op de vraag “Wat zijn jouw doelen in je leven?” weten de meeste mensen geen antwoord te geven. Heb je geen eigen plan voor jouw leven, dan zet iemand anders je makkelijk in voor zijn of haar plannen. Een helder beeld van jouw doelen geeft je gedachten richting en je gedrag vloeit eruit voort. NEE zeggen tegen afleiding is makkelijker wanneer je een duidelijk alternatief voor ogen hebt. Start je dag met het opschrijven van je intentie en sluit de dag af met het opschrijven van je overwinningen.

Tip:

  • Nee zeggen is toegestaan.
  • Kom van de bijrijdersstoel af en kruip achter het stuur.
  • Evalueer je doel regelmatig om te bepalen of je nog op de goede weg zit.

2. Gun jezelf kleine succesmomentjes.

Wanneer ben jij tevreden, wanneer gun jij jezelf een complimentje? Het zit in de mens om onszelf één keer te belonen en dat pas op het moment dat een doel voor 100% geslaagd of afgerond is. Dat maakt de kans op falen heel groot. Falen tast ons zelfvertrouwen en onze energie aan. Het verhoogt de drempel om opnieuw te beginnen en gaat daarmee ten koste van onze productiviteit.  Door grote complexe doelen op te knippen in kleine ‘gemakkelijke’ projecten creëer je meerdere haalbare doelen die je kunt vieren. Iedere overwinning draagt bij aan het zelfvertrouwen en daarmee aan je productiviteit.

Tip:

  • Laat de mensen om je heen weten wat je doel is. Dit zorgt voor begrip en creëer je minder ruimte voor ‘afleiding’.
  • Deel je succesmomentjes, je krijgt er positiviteit op terug.

3. Gebruik je brein op de juiste manier.

Je brein is gemaakt om ideeën te genereren, niet om ze op te slaan. Herken jij de zinnetjes “ik mag niet vergeten om straks ….” Of  “Wat zou het voordeel van een online versie van dit systeem zijn”, terwijl je met iets anders bezig bent? Zorg dat je deze niet opslaat in je ‘werkgeheugen’ maar maak gebruik van je ‘externe geheugen’ in de vorm van een notitieboekje, telefoon, dictafoon of iets dergelijks. Op deze manier kan je ‘werkgeheugen’ zich focussen op het hier en nu.

Tip:

  • Zorg dat je altijd ‘iets’ bij de hand hebt om je ideeën in op te schrijven/slaan. Wellicht is het voor nu niet van toepassing, maar blijkt het op de lange termijn een goudmijn!

Ben je op zoek naar meer handvatten om je doelen na te streven of vind je het lastig de focus op jouw doelen te houden? Wellicht is de training Effectief omgaan met je tijd dan interessant.


Met vriendelijke groet,
Sjoerd Janus
Trainer Soft Skills @Vijfhart

 


 

Wil je nog meer te weten komen over Soft Skills?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid