Dit voorjaar: AI Songfestival

De VPRO organiseert in samenwerking met 3FM en NPO Innovatie dit voorjaar het AI Songfestival. Daarbij proberen verschillende Europese teams met behulp van kunstmatige intelligentie dé nieuwe songfestivalhit te maken.

Met het AI Songfestival onderzoeken teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en programmeurs de creatieve kracht van kunstmatige intelligentie (AI). De teams uit onder meer Nederland, Polen, België, Australië, Zweden, Denemarken, Engeland, Duitsland en Frankrijk laten zich helpen en inspireren door AI, maar geven ook hun eigen creatieve input.

Nog voor het officiële Eurovisie Songfestival in Rotterdam van start gaat, bepaalt het panel van AI-experts én het internationale publiek welk team volgens hen ‘douze points’ verdient.

In vijf afleveringen, die vanaf vrijdag 10 april op het YouTube-kanaal van 3FM worden gedeeld, verkennen de teams de verschillende aspecten van AI, uitgaande van een basisset met elementen die het ultieme songfestivallied kenmerken.

Kunstmatige intelligentie inzetten voor het creatieve proces is relatief nieuw, zo bleek gisteren uit de vele presentaties in Beeld en Geluid te Hilversum. In de media wordt AI momenteel vooral gebruikt voor de analyse van tekst en beeld.

Het panel van AI-experts

Vincent Koops (NL)

Vincent Koops is een AI-onderzoeker en componist, met diploma’s in Sound Design en Muziekcompositie aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en in Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit Utrecht. Na een onderzoeksstage aan de Carnegie Mellon University, voltooide hij zijn PhD in Music Information Retrieval aan de Universiteit Utrecht, waar hij de computationele modellering van variantie in muzikale harmonie bestudeerde. Momenteel werkt hij aan AI Multimedia-projecten bij RTL Nederland.

Anna Huang (US)

Anna Huang is een toonaangevende AI-onderzoeker in muziekgeneratie. Ze was eerder AI Resident op het Magenta-project bij Google Brain en werkte aan generatieve muziekmodellen. Met haar composities heeft ze onder andere de eerste plaats in het project New Voice van San Francisco Choral Artists behaald. Ze heeft een master in mediakunst en -wetenschappen van het MIT Media Lab, een B.S. in informatica en B.M. in muziekcompositie, beide aan de Universiteit van Zuid-Californië. Ze groeide op in Hong Kong, waar ze de guzheng leerde spelen.

Ed Newton-Rex (UK)

Ed Newton-Rex is een componist en ondernemer. In 2010 richtte hij Jukedeck op, een bedrijf voor AI-muziekcompositie, dat AI-muziek leverde voor video en andere media, en werd gebruikt om meer dan een miljoen originele muziekstukken te maken; het won een Cannes Innovation Lion en TechCrunch Disrupt, werd uitgeroepen tot een van de ‘hotste Europese startups’ van WIRED en werd in 2019 overgenomen door ByteDance. Ed is uitgeroepen tot een van de 30 meest creatieve mensen van Business Insider in de Britse tech, en is een gepubliceerde componist, die muziek heeft geschreven voor een aantal koorgroepen en voor theater.

_______

Zijn jullie nu net zo benieuwd als wij naar de resultaten én uiteraard wie Nederland gaat vertegenwoordigen? Wij houden je op de hoogte!

Bron: emerce.nl

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid