Digitale transformatie slaagt niet zonder DevOps

Als ontwikkelaar ontkom je er tegenwoordig niet aan op zijn minst een mening te hebben over DevOps en digitale transformatie. DevOps developers zijn de sterren van dit werkveld op dit moment. Zonder hen houden IT-omgevingen de technologische ontwikkelingen gewoon niet meer bij. Jij kan ook de beste van het veld worden. Je eerste stap zet je nu al door dit te lezen.

Wat is DevOps?

De term DevOps is samengesteld uit een combinatie van developers en operations. Vrij vertaald van Wikipedia is het zoiets als dit: Deze term wordt gebruikt om te verwijzen naar praktijkmethoden waarin de nadruk ligt op de samenwerking en communicatie van software ontwikkelaars en overige IT-professionals. Die worden met name ingezet voor de automatisering van het software delivery proces en veranderingen in IT-infrastructuur. Voornaamste doel is het implementeren van een cultuur en omgeving waarin het bouwen, testen en opleveren van software sneller, vaker en meer betrouwbaar verloopt.

Binnen de IT-branche wordt dit proces ook wel continuous delivery genoemd. Dit is van essentieel belang voor de digitale transformatie waarin onze maatschappij zich bevindt. Wie zijn organisatie aanpast aan de snelle technologische veranderingen heeft de komende jaren grote zakelijke voordelen.

DevOps maakt gebruik van onderdelen van Agile en Lean, maar is nog steeds relatief nieuw in de softwarebranche. De vraag naar deze expertise groeit, mede dankzij het toenemende gebruik van tools en platformen als Puppet en Docker.

Wat doet een DevOps developers?

De adoptie van DevOps draait grotendeels om het ontwikkelen van een betere relatie tussen software developers en IT Operations-collega’s. De samenwerking tussen deze afdelingen komt in de praktijk vaak neer op gezamenlijke vergaderingen, elkaar betrekken bij processen en workflows of zelfs het opzetten van één team dat alles doet. Een DevOps developer is eigenlijk een combinatie van deze twee. Deze collega’s kunnen:

• omgaan met diverse tools voor Operations-taken en automatisering;
• Sneller betere code en scripts schrijven;
• goed omgaan met een snel test en release schema;
• tijdens ontwerp en ontwikkeling al inschatten welke uitdagingen Operations heeft en ze adresseren;
• beter samenwerken binnen een team door betere soft skills.

Je volgende stap(pen)

Wat je nodig hebt om je bij de DevOps sterren te voegen en mee te werken aan de succesvolle digitale transformatie van je bedrijf? Allereerst de juiste training natuurlijk. We zetten je leerpad en de bijbehorende cursussen (volg de links) op een rijtje:

1. Om repetitieve processen te automatiseren is scripts schrijven in diverse talen, zoals JavaScript, Python, Perl, of Powershell uiteraard een eerste vereiste.
2. Basiskennis opdoen over Agile-methoden.
3. Het basisconcept van DevOps begrijpen en de instelling ontwikkelen dat elk (IT-)proces is te automatiseren.
4. Verschillende Devops-tools, zoals AWS en Puppet onder de knie krijgen
5. Soft skills ontwikkelen voor betere communicatie binnen teams en met klanten.

 


 

Wil je nog meer te weten komen over DevOps?
Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Tags:
agilebeheerDevOpsdockerLeanpuppetsoftware developmentsoftware ontwikkelensoftware programmeren
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid