De 4 meest gebruikte Agile delivery modellen

Agile, wie kent het niet? Behoeften en verwachtingen veranderen in onze maatschappij continue. Denk aan de wijziging in de privacy wetgeving (AVG) en de snelheid waarmee de technologische ontwikkeling elkaar opvolgt. Vandaag kijk je in de koelkast om te zien wat je nog in huis hebt, morgen appt jouw koelkast je wat je moet kopen om je voorraad aan te vullen.

Verandering, daar draait het om.

‘Het zijn niet de sterkste die overleven, maar degene die zich het beste aanpassen aan de omgeving’- Darwin. Agile stelt een organisatie in staat om effectief, efficiënt en vooral tijdig in te spelen op verandering.

De term Agile, vrij vertaald ‘wendbaar’ biedt meer vrijheid aan medewerkers, waardoor het aanstuurt op gedrag. Om het gedrag positief te beïnvloeden maken wij veelal gebruik van een Agile framework;  Kanban, het Spotify model, Scaled Agile Framework (SAFe), Scrum,  Large Scaled Scrum (LeSS), Prince2 Agile, Scrum of DevOps. Veel organisaties hebben Agile in meerdere of mindere mate toegepast middels de Scrum principes. Scrum biedt een set van 4 events, 3 rollen en 2 lijstjes die ondersteunen in de wendbaarheid van de organisatie.

Wanneer 3 teams aan het zelfde product werken ontstaat het meest voorkomende probleem dat iedereen op iedereen aan het wachten is, er veel overdracht plaatsvindt en daarmee de snelheid uit het proces verdwijnt. Onderstaand een mooi voorbeeld van te veel regels die zorgen voor inefficiëntie.

Maar welke 4 Agile delivery modellen gebruiken wij het meest?

  1. Scales Agile Framework (SAFe)
  2. Large Scale Scrum (LeSS)
  3. Het Nexus Framework
  4. Scrum of Scrums
1. Scales Agile Framework (SAFe)

SAFe is ten opzichte van de onderstaande frameworks te implementeren op bedrijfsniveau en gaat daarmee voorbij aan het werken in teams. Het is dan ook iets anders in implementatie wanneer je een organisatie agile wilt laten werken in plaats van een team van 9 personen. Deze oplossing is ontstaan vanuit het projectmanagement gedachtegoed. Er staan release treinen gepland van 3 maanden, waaraan iedereen zicht houdt. De wendbaarheid van de organisatie is daarmee teruggebracht tot 4 maal per jaar.

SAFe raamwerk

Deze bestaat uit verschillende niveaus;

Essential SAFe

Dit is de basis implementatie van SAFe binnen het bedrijf. Het framework geeft handvatten aan het onderdeel ‘team’ en ‘program’, waar je de belangrijkste elementen van SAFe zal invoeren.

Large Solution SAFe

Dit niveau van implementatie omvat de ‘roles’, ‘artifacts’ en ‘processes’ die benodigd zijn bij grote en complexe oplossingen. Het heeft dan ook een sterke focus op de benodigdheden voor de oplossingen, de coördinatie van de meerdere agile release trains , de leveranciers en zorg voor naleving van de voorschriften en gestelde normen. Je kiest voor Large Solution SAFe wanneer je als groot bedrijf voor uitdagingen staat bij oplossingen die je niet binnen één afdeling realiseert.

Portfolio SAFe

Binnen het Portfolio SAFe breng je de bedrijfsstrategie in lijn met de uitvoering. Daarmee werk je met ‘principles’, ‘practices’ en ‘roles’ die nodig zijn om de waardestroom van ontwikkeling te initiëren en te beheren. Hiermee definieer je ook de strategie en investeringsfinanciering voor de waardestroom en bijpassende oplossing. Het leveren van de basisbegroting en noodzakelijke bestuursmechanismen inclusief ‘lean budget guardrails’, helpt ervoor te zorgen dat de waardestroom en de ontwikkeling gericht is op het bouwen van de juiste oplossingen tegen een acceptabele investering. Met als doel de strategische doelstellingen te bereiken. Bij een kleine tot middelgrote organisatie is één SAFe portfolio veelal afdoende. Bij bedrijven met meer dan 500 developers kan je bij wens meerdere SAFe portfolio’s implementeren.

Full SAFe

Bij Full SAFe kies je ervoor om het gehele framework van SAFe te implementeren. Uiteraard biedt SAFe ook een roadmap tot succes.

2. Large Scale Scrum (LeSS)

Net als het onderstaande Nexus Framework, is LeSS in te zetten bij meerdere development teams. Het verschil met Nexus is dat LeSS toepasbaar is bij organisaties met meer dan acht teams die aan hetzelfde project werken. Binnen dit framework zit iedereen die iets te maken heeft met de invulling van de wens van de klant in één scrumteam met één takenlijst. Daarbij heb je niet per team een productowner, maar één productowner die de prioriteiten bepaalt voor het totale scrumteam.

3. Het Nexus Framework

Niet één maar meerdere development teams. Binnen het Nexus Framework schakel je tussen de 3 en maximaal 9 teams binnen één  project. De basis is afkomstig vanuit het werken met Scrum, waarin je in één team een Product Owner, Scrum Master en leden van het development team hebt. Bij werkzaamheden waarin je gaat werken met meerdere teams aan één project, is het Nexus Framework de uitkomst. Naast de onderdelen van Scrum die in de Scrumguide beschreven staan, heb je binnen het Nexus Framework een aanvulling hierop:

Het team
Het scrum team krijgt de naam ‘Nexus integration team’ met naast de Productowner, Scrummaster ook Nexus Integration teamleden.

Artefacten
Met meer teams werk je binnen het Nexus Framework in dezelfde product backlog. Een nieuw artefact, de Nexus Sprint Backlog, draagt bij aan de transparantie tijdens de sprint. Alle Scrum teams behouden hun eigen sprint backlogs.

Gebeurtenissen
Dit is een toevoeging die ter vervanging komt (in het geval van een Sprint Review) van reguliere Scrum gebeurtenissen om ze te vergroten.

Lees meer over het Nexus Framework in de Nexus Gids: De definitieve gids om Scrum op te schalen met Nexus: De regels van het spel

4. Scrum of Scrums

Een scrumteam bestaat doorgaans uit 3 tot 9 personen. Wanneer je gaat werken aan een project, waarbij meer dan 9 personen nodig zijn kan je ervoor kiezen om het team te vergroten. Bij Scrum of Scrums doe je dat NIET. Hierbij kies je ervoor om meerdere afzonderlijke team aan dit project te laten samenwerken. Bij een beperkt aantal scrum teams is de meeste organisaties vaak in staat dit goed te organiseren. Scrum- of scrums is dan afdoende om de afstemming tussen de scrum teams te stroomlijnen.

Scrum of Scrums meeting

Je blijft met je team op de normale scrum manier werken, het enige verschil is dat per team één persoon is aangewezen om het team te vertegenwoordigen tijdens de Scrum of Scrums meeting. Wie die persoon is, is afhankelijk van de komende meeting. Uiteraard is het handig om iemand uit het team te laten aansluiten die het te bespreken onderwerp het best kan vertegenwoordigen. Dit kan per meeting verschillen. Werk je met twee teams samen aan één project, dan kan het goed zijn om twee personen per team deel te laten nemen aan de Scrum of Scrums meeting.

Wat bespreek je tijdens een Scrum of Scrums meeting?

  • Wat heeft het team gedaan sinds de voorgaande meeting?
  • Wat staat er op de planning te doen voor de volgende meeting
  • Zijn er issues die het werk in de weg staan?
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid