De 5 voordelen van SCRUM

Steeds meer bedrijven zien de waarde van Agile werken. Door het toepassen van Agile werken ben je in staat effectiever en efficiënter software te ontwikkelen. Hierdoor lever je sneller software op en heb je meer inzicht in de voortgang van het project.

Scrum is een aanpak waarmee je in projecten slimmer kunt samenwerken. Met een zelfsturend team werk je in bepaalde sprints waardoor je sneller (deel)producten kunt opleveren. Daarnaast heb je meer inzicht in de voortgang van een project. Wij hebben de 5 voordelen van scrum voor je op een rij gezet.

Download de Scrum Gids >

1. Een zelfsturend team met een optimaal resultaat

Een zelfsturend team gaat aan de slag om in een bepaalde sprint een (deel)product op te leveren. Je hoeft het team niet te vertellen hoe ze iets moeten doen. In plaats daarvan bepaalt de stakeholder het gewenste resultaat (in de vorm van een user story). Het team gaat dan bekijken hoe ze dat resultaat zo optimaal gaan bereiken.

Een groot voordeel is dat je veel meer contactmomenten hebt met stakeholders (bijvoorbeeld een opdrachtgever of het directie management) waardoor je precies bouwt wat de opdrachtgever nodig heeft. Door Scrum word je voorspelbaarder.  Na een paar sprints leer je wat de capaciteit van je team is en hoeveel ruimte je nodig hebt voor risico’s of tegenvallers. Zo zorg je voor minder stress en tevreden stakeholders.

Daily Stand-ups

In het Scrum team werk je met zogeheten stand-ups. Meestal begint je werkdag met een korte stand-up van doorgaans maximaal 10 of 15 minuten. De stand-ups zorgen voor een open communicatie binnen het zelfsturende team. Met de stand-up kun je kijken of iemand vastloopt op bepaalde zaken. Andere teamleden kunnen hem of haar dan helpen. Als er bepaalde blokkades zijn, ook wel impediments genoemd, dan grijpt de Scrum Master in en kijkt naar een oplossing. In dit overleg beantwoordt elk teamlid kort en bondig de onderstaande vragen:

  • Waar sta je op dit moment / wat heb je bereikt?
  • Wat is je plan om vandaag op te pakken?
  • Heb je nog een probleem, wat blokkeert je?
Sprint review: presentatie aan de stakeholder

Dit is het moment waar je als team het (deel)product laat zien aan de stakeholders. Het is geen PowerPoint of PDF presentatie, maar je laat echt het gemaakte product zien. De stakeholder of de opdrachtgever kan op dit moment feedback geven op het opgeleverde (deel)product. De punten die niet opgepakt zijn, worden besproken. Zo kan de stakeholder / opdrachtgever tijdens dit moment eventueel nog bijsturen op het te leveren eindresultaat.

Retrospective: hoe ging het en wat kan beter?

Aan het einde van een sprint komt het team samen en bespreekt dan de voortgang van een project. Het is een evaluatie over de samenwerking van deze sprint. Je gaat dus niet in op de inhoud van het (deel)product. Het doel hiervan is om continu te blijven leren en verbeteren. Deze verbeterpunten worden concreet gemaakt en worden elk retrospective herhaald, zodat je voortgang gaat zien. Ook een Product Owner mag bij een retro zijn aangesloten.

2. Een realistische Sprint Planning

De Product Owner bepaalt welke prioriteiten er zijn. Op basis daarvan zal het ontwikkelteam het werk voor de aankomende sprint plannen. Een voordeel hiervan is dat het team alles qua tijd heel realistisch kan inschatten. Dit resulteert in een realistische planning. Het team geeft zijn commitment af op deze planning. Dat wil eigenlijk zeggen dat het hele team achter deze planning staat, zodat het ook daadwerkelijk wordt opgeleverd.

3. Effectief werken en duidelijke communicatie

Scrum biedt daarnaast een optimale Return on Investment. Het team werkt efficiënter aan een project, wat resulteert in een snellere voortgang. Daarnaast zorgt het voor betere voorspelbaarheid omdat je inzicht hebt in de voortgang van een project. Stakeholders worden tevreden gehouden, omdat er duidelijke communicatie is over de voortgang en wat er wordt opgeleverd. Dit zorgt ook voor tevreden medewerkers.

Waar je wel rekening mee moet houden is de opstartfase. In het begin zal er een bepaalde dip komen in de productiviteit. Dit komt omdat het team en de Product Owner nog aan elkaar moeten wennen. Het duurt een aantal sprints voordat je goed weet wat de capaciteit is van het team. Na de opstartfase zul je zien dat je een zelfsturend en zeer productief team hebt.

4. Het project is altijd in ontwikkeling

In iedere sprint die meestal 2 tot 4 weken duurt, lever je een werkend project of een stuk software op. Het project is dus altijd in ontwikkeling.

5. Het zorgt ervoor dat je enkel bouwt wat je nodig hebt

In samenwerking met de Product Owner zorg je ervoor dat je alleen onderdelen oppakt die daadwerkelijk nodig zijn. Bij sommige projecten lever je eerst het basis gedeelte op en ga je in opkomende sprints meerdere onderdelen realiseren.

Meer weten?

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Wil jij als bedrijf effectiever werken aan projecten? Bekijk dan onze agile & scrum trainingen.

Download de Scrum Gids

De Scrum Gids beschrijft de definitie Scrum. Deze definitie bestaat uit de Scrum rollen, gebeurtenissen, artefacten en de regels die deze zaken samenbrengen.


Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid