Datacenter-specialisten hebben de toekomst

Een datacenter is een industriële omgeving waarbij risico’s heel goed gemanaged moeten worden, de beschikbare vierkante meters optimaal worden benut en ongewenste downtime zoveel mogelijk wordt voorkomen. En of het nu gaat om koeling, elektrische installaties, vloeren, brandblussing, alles heeft aandacht nodig en is even belangrijk.


Gekwalificeerd personeel

Veranderingen komen in bijna elke sector voor, maar de snelheid van innovatie en veranderingen in de IT is uniek. Dat zorgt voor een arbeidsmarkt die bijzondere eisen stelt aan het personeel en werkgevers. De komende jaren zal de datacentersector explosief groeien. Op dit moment is de vraag naar personeel voor datacenters al heel groot, dus waar haal je die nieuwe medewerkers vandaan? Een deel van de datacentersector kijkt o.a. naar de scheepsbouwsector als bron voor nieuwe medewerkers.

Wie zich daar met ontwerp, bouw of onderhoud bezighoudt, kan betrekkelijk eenvoudig de overstap naar datacenters maken, omdat deze sectoren enigszins op elkaar lijken. Ondertussen groeit de vraag naar datacentermedewerkers en zijn alle goedbedoelde initiatieven, zoals het op de agenda zetten van opleidingen in het reguliere onderwijs, niet de oplossing om snel aan gekwalificeerd personeel te komen.


Kennis bijhouden

Naast het vinden van personeel is het bijhouden van kennis heel belangrijk. Nederland is wat dat betreft een bijzonder land. We behoren in Europa zelfs tot de koplopers qua scholingsbereidheid: werknemers die een omschool- of bijschoolcursus willen volgen is in Nederland heel gewoon. Niet verwonderlijk dus dat Nederland procentueel een groot aandeel heeft in het opleiden van datacenter-specialisten. Dit levert goed opgeleide medewerkers op die beter met elkaar communiceren, die weten waar risico’s zitten en uiteindelijk minder fouten maken. Dit reduceert de kans op downtime van het datacenter (de human factor als oorzaak van downtime is 24%).

Er zijn opleidingen op meerdere niveaus.

Certified Data Center Professional (CDCP)
Dit de basiscursus waarin de belangrijkste aandachtspunten en onderdelen van een datacenter worden behandeld.

Certified Data Center Specialist (CDCS)
In deze vervolgcursus worden de technische aspecten van stroomvoorziening, koeling, bekabeling en (brand)beveiliging behandeld. Er wordt dieper ingegaan op de onderdelen die behandeld zijn in CDCP.

Certified Data Center Expert (CDCE)
In deze cursus wordt, met de kennis van de twee voorgaande cursussen als basis, in een workshop-achtige training dieper ingegaan op het ontwerp, de ontwikkeling, implementatie en het runnen van een datacenter.

Naast dit traject zijn er ook cursussen beschikbaar op het gebied van operatie/ maintenance, risk en standaarden.


Trend

Inmiddels hebben veel medewerkers van datacenters in Nederland de EPI-opleidingen gevolgd. We zien een trend dat een steeds bredere groep zich aanmeldt, want de cursussen zijn geschikt voor iedereen die betrokken is bij inpandige en enterprise serverruimtes of rekencentra. De cursussen zijn klassikaal (fysiek), virtueel en als e-learning exclusief in Nederland verkrijgbaar via Vijfhart. Wij zijn trotse platinum partner van EPI.

Wil je meer weten over EPI, neem contact op met Bastiaan Janssen (managing director EPI Europe): bastiaan@epi-ap.com.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid