CI/CD-tools versnellen releasecycli

Uit het jaarlijkse onderzoek van The Cloud Native Computing Foundation (CNCF) blijkt dat er een toename is in zowel het aantal als de betrouwbaarheid van CI/CD-tools. Dit zorgt ervoor dat er een afname is in handmatige releasecycli. In deze blog lees je de high lights uit dit onderzoek met betrekking tot releasecycli.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gedaan middels het uitzetten van een enquête onder leden van de community en geeft een beter inzicht in hoe en waar cloud-native technologieën worden toegepast.

Het volledige rapport van CNCF vind je hier.

Stijging in dagelijkse en wekelijkse releasecycli

In 2018 hanteerden 15% van de ondervraagde organisaties een dagelijkse releasecycli. In 2019 zien we hier een stijging in naar 27%. Organisaties die een wekelijkse releasecycli hanteren, zijn in 2019 gestegen van 20% naar 28%. Bij de maandelijkse releasecycli zien we een lichte daling: van 18% naar 16%.

releasecycli

Stijging in hybride release benadering

Er is een duidelijke kanteling zichtbaar in organisaties die een hybride benadering vs. een volledig handmatige release toepassen. De hybride benadering, met een combinatie van handmatige en geautomatiseerde tools, wordt in 41% van de organisaties toegepast. In 2018 was dit nog 25%. Dit betekent een stijging van maar liefst 16%! Deze stijging kan worden toegeschreven aan een stijging in beschikbare CI/CD-tools.

CI/CD-tools

  1. Jenkins (58%)
  2. GitLab CI/CD (34%)
  3. CircleCI (13%)

releasecycli manual or automated

Stijging in aantal machines en langere check in cycli

In 2019 checken respondenten, vergeleken met 2018, minder vaak code in. Waar in 2018 nog 67% van de respondenten meerdere keren per dag code in checken, zien we in 2019 een daling van 6%. Steeds meer organisaties checken code een paar keer per week of maand in.

Tegelijkertijd zien we dat het aantal machines in een organisatie toeneemt. In 2017 had 77% van de respondenten meer dan 20 machines, in 2018 79% en in 2019 81%. De redenen waarom organisaties meerdere machines heeft is omdat de organisatie meer klanten heeft, meer producten, meer applicaties en meer regels code.

releasecycli

Meer weten over Continuous Integration & Continuous Deployment (CI/CD)?

Bekijk dan de training DevOps CI/CD Overview. In slechts één dag krijg je op conceptueel niveau een goed beeld van de meest gebruikte tools voor CI/CD.


Wil je nog meer te weten komen over DevOps?

Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid