AT Computing en Vijfhart groeien samen verder in de Vijfhart Groep

“Het is eeuwig zonde als je je volledige potentieel niet benut.”

Na 20 jaar ervaring opgedaan te hebben in de opleidingsbranche, nam Bastiaan Janssen vorig jaar Vijfhart over van zijn vader en hij pakt direct door. Met de aankoop van AT Computing begint hij met de verdere uitbouw van de Vijfhart Groep. Bastiaan Janssen, CEO van Vijfhart IT-Opleidingen over vertrouwen, winnen, vrijheid, loyaliteit en groei. “Hoe meer fouten je maakt, hoe dichter je komt bij je doel. Als je iets écht heel graag wilt dan lukt het ook, als je maar de juiste focus en passie hebt.”

“Je wordt nooit groter dan je grootste droom.” Bastiaan Janssen droomt groot. Over de Vijfhart Groep, een conglomeraat dat bestaat uit een groot aantal verschillende onderdelen. Met opleidingen en consultancy op het gebied van soft- en hard skills en methodieken (zoals Agile en Scrum). “Door de digitale transformatie wordt elk bedrijf een IT-bedrijf. Dat betekent dat organisaties meer tijd en energie in IT-kennis moeten stoppen. Zeker omdat er nu al sprake is van een enorm kennistekort in de IT.

Van opleidingsleverancier tot kennispartner
IT-opleiden gaat vandaag de dag over veel meer dan IT alleen, weet Bastiaan. Zijn vader begon Vijfhart IT-Opleidingen in 1984 als aanbieder van Oracle consultancy en trainingen. De trainingen waren niet klassikaal maar persoonlijk begeleid en alleen voor IT-professionals. Anders doen zit nu eenmaal in de genen van de Janssens. Intussen kun je bij Vijfhart voor meer dan 700 IT-opleidingen terecht. En ook steeds meer voor Soft Skills-trainingen, maar dan wel van IT-er voor IT-ers. “Wat hebben je medewerkers nodig en waar willen die naartoe.” Vijfhart ontvouwde zich van opleidingsleverancier tot kennispartner voor IT- en HR-afdelingen van bedrijven en instellingen om mensen te helpen in hun groei en ontwikkeling. Daarbij komen ook vragen kijken op bijvoorbeeld het gebied van competentiegericht opleiden op basis van e-CF (European e-Compentence Framework). Vandaar de stap naar de Vijfhart Groep die bestaat uit bedrijven met ieder een eigen specialisme die hetzelfde DNA delen; kennis die impact maakt.

Samen groter
AT Computing uit Nijmegen past perfect binnen dat plaatje. Het bedrijf is ontstaan vanuit een niche en inmiddels uitgegroeid tot hét kennisinstituut in open-source technologieën, Linux en programmeertalen. Bastiaan: “Bij de overname van AT Computing zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Eigenaar van het bedrijf Hendrik-Jan Thomassen heeft samen met de medewerkers zijn ziel en zaligheid in het bedrijf gelegd. Met zijn 69 jaar wordt het volgens hem echter tijd om het straks wat rustiger aan te gaan doen. Voorlopig blijft hij nog werkzaam bij AT en gaan we heel intensief samenwerken aan de verdere groei van AT. Het bedrijf wordt gedragen door familiewaarden, het bestaat ook nog eens net zoals Vijfhart ruim dertig jaar en is een gevestigde naam in de IT-wereld. Daarbij vormt AT Computing met opleidingen, consultancy en remote support een waardevolle aanvulling op het aanbod van Vijfhart.” Bastiaan spreekt zijn bewondering uit voor de passie en bevlogenheid waarmee Thomassen samen met zijn medewerkers het bedrijf heeft neergezet. “Hendrik-Jan heeft een grote passie voor open source en kennisoverdracht en O nee, er is geen sprake van een overname of van zoiets als een bovenliggende partij. En geen direct opgelegde integratie. Beide bedrijven gaan zeker van de samenvoeging profiteren. Ik ga geen bedrijf met een goede naam kopen, om die naam daarna van de gevel te halen. Samen beter worden en samen groeien dat is het doel. Die intentie hebben ze ook bij AT Computing uitgesproken.”

“Ik ga geen bedrijf met een goede naam kopen, om die naam daarna van de gevel te halen.”

Blended learning
Bastiaan ziet veel trainings-, en opleidingsbureaus omvallen. In Europese landen als Finland en Zweden zie je nog maar één dominante IT-opleider. Mede veroorzaakt doordat steeds meer cursussen en opleidingen online worden aangeboden. Bastiaan: “Natuurlijk hebben ook wij allang ingezet op online trainingen. Maar onze ervaring leert dat sec e-learning niet werkt, te weinig impact maakt voor de meeste mensen. Ik geloof niet in het één óf het ander, het gaat om de best passende leerervaring. Een leerervaring die zorgt voor impact, want daar gaat het om, impact. Theorie leer je thuis, waar en wanneer je dat het beste uitkomt. Voor interactie en de juiste toepassingen in de praktijk kom je bij elkaar. Verdiepen doe je in de klas. Dan ook ontstaat er sociale druk. Doe je wat ertoe doet, bied je interactie en context. Leren draait om commitment. Als je leven er vanaf hangt, heb je immers ook zomaar iets geleerd. Als dat moet van de baas, zonder intrinsieke drive, nee, dan doe je dat niet echt. Vooral niet als je geen sociale druk voelt.”

“Ik geloof niet in het één of het ander, het gaat om de best passende leerervaring.”

Noblesse oblige
Het begrip valt geregeld als je met Bastiaan spreekt: noblesse oblige, adeldom verplicht. Het staat ook gegraveerd in het horloge dat hij bij de overname van zijn vader kreeg. “Als je een talent hebt, ben je verplicht aan jezelf dat te gebruiken. Het onbenut laten van je volledige potentieel vind ik een grote zonde. Je bent een sukkel als je dat niet gebruikt. ”Noblesse oblige vormt dan ook de grootste drive in hem zelf. “Ik heb in mijn jeugd te veel tijd verspeeld. Ben te laat begonnen met ondernemen, ik heb iets in te halen. Daar heb ik nog iedere dag spijt van.”

“Risico’s neem je alleen als je je veilig waant om jezelf te verbeteren”.

Durf fouten te maken
Vorig jaar nam Bastiaan Vijfhart IT-Opleidingen over van zijn vader. Bastiaan: “Mijn vader maakte Vijfhart klaar voor vandaag. Ik moet het verder brengen naar morgen. Ik geloof in de vrijheid en verantwoordelijkheid van mensen. Dat ze moeten doen wat zij denken dat goed is voor het bedrijf. Ik wil ook dat ze risico nemen. Dat doe je alleen als je je veilig waant om jezelf te verbeteren. Ik kan niks met mensen die zeggen dat fouten altijd aan iets of iemand anders ligt. Durf eerlijk te zijn. Kijk altijd naar jezelf. Daarbij, hoe meer fouten je maakt, hoe dichter je komt bij je doel. Dat is bijdragen aan het succes aan anderen. Met een zesje bereik je dat doel niet. Dan blijf je foutloos. Dan blijf je op safe spelen en haal je er niet uit wat erin zit”.

Kern van ondernemen
Dit betekent voor hem ondernemen: “Als ondernemer zet je iets neer, bouw en groei je samen met anderen. Alles alleen willen doen, heeft geen zin. Je wilt immers groeien. Financieel, maar ook persoonlijk. En daarbij moet je je medewerkers helpen boven zichzelf uit te stijgen, want iedereen kan dat. Je moet samen excelleren. Als je anderen laat groeien, groei je immers zelf ook. Daarom komen mijn mensen ook op de eerste plek. Ik kan het niet alleen. Ik heb hen nodig.”

“In ons land spelen we slechts om niet te verliezen. Ondernemen we zonder risico. We moeten echt af van die zesjes cultuur”.

Weg met de zesjes-cultuur
Vertrouwen, winnen, vrijheid, loyaliteit en groei: het zijn de vijf kernwaarden van Bastiaan. “Vertrouwen krijg je vanzelf met de beste mensen om je heen. Loyaal ben je als je elkaar kunt vertrouwen. En zonder de beste mensen lukt dat niet. De beste mensen zijn ook gefocust op groei. En groeien kun je alleen door vrijheid. Als je vrij voelt en vrij kunt denken. Dan kun je groeien als persoon. Als team. Als bedrijf. Iedereen kan boven zichzelf uitstijgen. Zoals Walt Disney zei: “If you can dream it, you can do it.” De Vijfhart Groep speelt niet om niet te verliezen, de Vijfhart Groep speelt om te winnen.”

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met:
Bastiaan Janssen, CEO Vijfhart Groep
06-22948559
b.janssen@5hart.nl

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid