Een flitsende start maken in je functie als Scrum Product Owner? 9 gouden tips!

Elke rol, functie of nieuwe verantwoordelijkheid die je binnen je werk krijgt is spannend. Hoe fijn is het dan als je een flitsende start kunt maken in je nieuwe functie als Scrum Product Owner! Onze 9 gouden tips die je niet wilt missen zijn praktisch, direct toe te passen en helpen je om goed voorbereid van start te gaan.

1. Begrijp het belang van je Scrum Master

Zie de Scrum Master van het team als voorwaarde om jullie team goed geolied te houden. Hij of zij is degene die het uithoudingsvermogen helpt op te bouwen en om jullie te trainen om een lean, hoogwaardig team te zijn. Zit je als Product Owner ergens mee of loop je vast? Stap dan naar de Scrum Master toe.

2. Wat de klant wil is niet altijd wat de klant nodig heeft!

Vooral tijdens een kick-off blijkt vaak dat de wensen van de opdrachtgever vaak veranderen of zelfs komen te vervallen. Als beginnende PO’er (Product Owner) sta je hier niet direct bij stil, omdat je graag zoveel mogelijk aan de klant zijn wensen wilt voldoen. Het is daarom raadzaam om samen met je team in de huid van de klant te kruipen. Bepaal samen wat echt nodig is en welke wensen bijdragen aan dit doel.

3. Ken je stakeholders

Een van de slimste dingen om te doen als een PO’er, is dichtbij je stakeholders komen. Het is belangrijk om hun perspectief te begrijpen. Zo prioriteer je het werk van het team op basis van de verlangens en wensen van jouw belanghebbenden, niet op je eigen aannames.

4. Kom zo snel mogelijk tot de essentie van de opdracht

Vraag daarom direct bij aanvang van een project zoveel mogelijk door bij de opdrachtgever, om snel bij de ‘why’ van het project te komen. Je kunt vragen stellen als:

  • Wat is het probleem?
  • En waarom is dit een probleem?

Blijf net zolang doorvragen tot je bij de essentie komt want dan kan je pas echt een ‘Product Ownen’. En uiteindelijk de vragen van je team en stakeholders perfect beantwoorden.

5. Houd continu je Backlog up-to-date

Zo zorg je voor een goed overzicht van alle projecten en kun je direct een tussenstand uitdraaien. Overzicht op de voortgang, acties en planning zijn essentieel in jouw rol.

6. Behoud een positieve vibe

Zorg ervoor dat er zo min mogelijk stress factoren het team binnenkomen en benadruk positieve feedback vanuit opdrachtgevers. Laat zien dat je je team vertrouwt en laat je team zelf beslissingen nemen. Hiermee voelen zij zich verantwoordelijk en vergroot je hun zelfvertrouwen.

7. Vraag jezelf altijd af: wat is het doel van deze vergadering?

Wees kritisch op het belang van elke vergadering. Waarom heb je deze ontmoeting? Wat willen we bereiken? En is een meeting de beste manier om het doel te bereiken? Mocht je echt een meeting nodig hebben, onthoud dan: de timebox is jouw beste vriend. Niet alleen moet je altijd een agenda hebben, de timebox houd je ook daadwerkelijk aan je agenda.

9. Investeer in jezelf, juist als beginnend PO’er

Je professionaliseert je rol als PO’er zodra je in het bezit bent van een certificaat. Niet alleen verbreed je je kennis hiermee, je toont ook aan dat je je rol als PO’er serieus neemt en daarin wilt verder ontwikkelen. Juist als junior is het prettig om een training te volgen. Een training kan snel de juiste mindset creëren en dat draagt zeker bij aan jouw flitsende start!

Interesse in een Scrum Product Owner training?

Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van jouw PO-skills? Vijfhart biedt jou de Scrum Product Owner training.

Wat leer je in onze training :

  • Hoe voer je een waardevol kick-off gesprek;
  • Snel goede User Stories schrijven;
  • Hoe stel je prioriteiten bij onverwachte klantvragen.

Bekijk hier wanneer onze eerstvolgende training plaatsvindt.

Wil je meer leren over het succesvol managen van requirements in een agile project? Dan is de cursus ‘Mastering requirements in een Agile project‘ wellicht iets voor jou.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid