8 thuiswerk tips

Thuiswerken, dat is zo af en toe een welkome afwisseling van het drukke kantoorleven. Lekker in je ‘thuiskloffie’ aan de keukentafel met de kat op schoot. Nu als maatregel om de vluchtige verspreiding van het Corona virus zoveel mogelijk tegen te gaan, is het vrijblijvende van thuiswerken er ineens af. Zondagavond kregen alle medewerkers vanuit Vijfhart en AT Computing een telefoontje dat je maandag niet naar kantoor mocht komen. De komende paar weken zal je thuiswerken. Toen de maandag aanbrak, kwam een heuse thuiswerk operatie op gang. Iedereen die iets nodig heeft om prettig thuis te kunnen werken kan dat op afgestemde tijdstippen komen ophalen en alle communicatie intern verloopt via Microsoft TEAMS.

Maar wat wat heb je, naast een goed gevulde koekjes trommel, nodig om thuis aan het werk te gaan? Onderstaand 8 tips om lekker aan de slag te gaan en dit de komende paar weken vol te houden.

1. Ritme is key

Iedereen heeft een werkritme. Onze eerste reactie was ‘Oh, de wekker hoeft ook niet meer om half 6 af te gaan’. Toch is het goed om het ritme er in te houden. Nu hoef ik dan niet meer om half 6 op te staan, maar zorg ik er nog altijd voor dat ik vanaf half 8 paraat zit en bereikbaar ben voor collega’s en klanten. Wanneer je dit ritme erin houdt is het ook makkelijker om iedere dag op te staan. Vergeet daarnaast niet de aandacht aan jezelf te besteden. Kleed je aan, zoals je ook zou doen wanneer je naar het werk gaat. Zo kom je beter in de ‘werkmodus’.

2. werkplek inrichting

Met betrekking tot je werkplek is het uiteraard afhankelijk van jezelf én je werkgever wat je voor handen hebt. Moet je een langere tijd thuis werken dan is jouw werkgever medeverantwoordelijk voor een arbo-verantwoorde werkplek. Creëer een plek die alléén bedoeld is om daadwerkelijk te werken. Dus niet op de bank of in je bed. Het creëren van een werkplek zorgt voor een associatie met werk, wat ervoor zorgt dat je in de ‘productiviteitssfeer’ komt. Meestal gaat het kantoorinventaris niet verder dan de laptop van de zaak. Wil je nu zelf investeren, maar niet te veel? Lees dan deze arbo-proof thuistips van MT.nl.

3. plan je dagen

Er zijn dagelijks een aantal issues die je in ieder geval wilt afronden. Bij thuiswerken schuiven wij vaak dingen vooruit. Iets dat eigenlijk vandaag moest, kan ook wel morgen of overmorgen. Toch? Nu kan je uiteraard gaan Netflixen, de vaatwasser uitpakken of de was wegwerken. Die verleiding is voor een dag of twee leuk, maar de werkzaamheden stapelen zich wel op. Voorkom achterstand en plan werkblokken van 1-2 werkuren in en neem dan kort pauze voor bijvoorbeeld de vaatwasser en een kopje thee/koffie. Stel jezelf doelen voor iedere werkdag en behaal deze dan ook. Ben je een ‘ochtendmens’? Doe dan alle creatieve dingen in de ochtend en alle routinematige dingen in de middag. Ben je meer een ‘avondmens’? Doe het dan net andersom.

4. Plan je pauze

Tussen je werkblokken van 1-2 uur door kan je even inloggen op je social-accounts of huishoudelijke taken doen. Binnen sommige bedrijven noemen ze dit moment ook wel ‘Google time’. Zo blijven er geen uitvluchten over om je concentratie tijdens de ‘werktijd’ te onderbreken. Daar heb je immers je pauzes voor gepland.

5. Blijven bewegen

Ondanks dat alle sportscholen dicht zijn, is het goed in beweging te blijven. Op het werk loop je met enige regelmaat naar een collega of het koffiezetapparaat. Thuis zit je veel meer stil en vergeet je vaker wat te drinken te pakken. Bewust momenten inplannen om even je benen te strekken is dan ook goed voor de productiviteit. Denk bijvoorbeeld aan een rondje wandelen tussen de middag of aan het einde van de dag. Plan deze momenten bewust in en zorg dat je er tijd voor neemt. Communiceer deze momenten ook even intern, zodat iedereen weet wanneer je weer bereikbaar bent.

6. Lunch = brandstof voor de middag

Een goede lunch tussen het werk door is van belang. Neem hier de tijd voor en zorg dat je deze voor de rest van de week enigszins gepland hebt. Zo hoef je er niet op het moment zelf achter te komen dat de koelkast leeg is en je alleen nog een blikje knakworstjes hebt.

7. Verander van omgeving

Gezien de huidige situatie is het wat moeilijker om van werkplek te wisselen, doordat de meeste openbare ruimten nu gesloten zijn. Toch kan het wisselen van werkplek zorgen voor ‘een productieve werksfeer’. Als het kan is het een idee om de ene dag boven te zitten en de andere dag beneden. Creativiteit in dit punt is van belang 🙂

8. Stop op tijd

Doelen voor deze dag behaald en hebben jouw collega’s je niet meer nodig? Stop dan met werken. Het is helemaal niet erg om de ene dag iets langer door te werken en een andere dag eerder te stoppen. Uiteindelijk gaat het erom dat je jouw dagdoel behaalt hebt. Uiteraard altijd met je collega’s blijven communiceren, zodat je van elkaar weet wie, wat, wanneer doet en spreek af wie binnen het team altijd bereikbaar is voor noodgevallen.

Bij ons thuis heb ik zojuist het laatste koekje opgegeten, waardoor ik zo even boodschappen moet gaan doen om een crisis te voorkomen. Fijne thuiswerk dag gewenst vanaf mijn mobiele werkplek, groetjes Iris.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid