7 voordelen van een virtuele training

Of we het nu leuk vinden of niet, voorlopig zal nog wel een aantal weken thuisgewerkt moeten worden. En dat is extra zuur als je een training had gepland die nu niet in fysieke vorm kan doorgaan. Hoewel het meestal hard werken is tijdens een training, is er ook altijd veel ruimte voor ontspanning, voor het uitwisselen van ervaringen met collega’s of andere deelnemers, tijdens de koffie- en lunchpauzes. Dat is in een virtueel klaslokaal allemaal wat lastiger. Onze trainer Peter Kassenaar geeft al een aantal weken virtuele training en – eerlijk is eerlijk – ook zijn voorkeur gaat ernaar uit iemand rechtstreeks in de ogen te kijken en aan te spreken, zonder dat er een scherm tussen zit. Toch zitten er veel voordelen aan het volgen van een virtuele training. Onderstaand beschrijft hij zijn 7 voordelen van een virtuele training.

De voordelen van virtuele training

Toch is het niet allemaal kommer en kwel wat de klok slaat. De huidige situatie biedt ook mogelijkheden (opportunities, zouden gewiekste managers zeggen). Het is zaak deze te herkennen en binnen je bedrijf of organisatie te implementeren.

Mijn ervaring van de afgelopen weken is dat het volgen (en geven) van virtuele training beslist ook een aantal onmiskenbare voordelen heeft:

1. Iedereen kan altijd en overal meedoen aan een virtuele training.

Ook als je – zelfgekozen, of noodgedwongen – in isolatie of quarantaine zit. De infrastructuur in Nederland en België is goed genoeg voor virtueel onderwijs. Vrijwel iedereen beschikt over een laptop of tablet, internetverbinding en webcam. Voor alle grote online trainingsapplicaties zijn desgewenst native apps voor iOS en Android beschikbaar.

2. De training kan doorgaan, ondanks dat iedereen thuis werkt.

Er hoeft geen zaaltje of lokaal gereserveerd te worden, geen beamer te worden gezocht, geen stiften (die altijd leeg zijn) voor een whiteboard te hoeven gevonden, enzovoort.

3. Er zijn geen reistijden en reiskosten.

Als de training in-company zou plaatsvinden is dat voordeel minder groot (omdat je toch al naar je werk zou gaan), maar even vaak is de training op een externe locatie. Die tijd en kosten bespaar je nu. Je kunt letterlijk nog om half negen aan het ontbijt zitten, en om kwart voor negen aanschuiven in het virtuele klaslokaal.

4. Een online training geeft structuur aan je dag en een zinvolle dagvulling.

Ik wil zeker niet beweren dat iedereen bij het thuiswerken met zijn duimen zit te draaien. Feit is wel dat mensen het soms lastig vinden om gemotiveerd te blijven, of om dingen daadwerkelijk aan te pakken als er geen peer pressure van collega’s is. Bij een online training heb je een doel en invulling van de dag. Een goede trainer geeft van tevoren aan wat de leerdoelen voor die dag zijn, en checkt ’s middags in hoeverre deze bereikt zijn.

5. Met een virtuele training ben je voorbereid op de toekomst.

Want zonder twijfel (hopelijk snel!) komt er een moment dat je weer ‘gewoon’ aan het werk gaat. En dan ben je na het volgen van een online training een betere werknemer dan voordat deze situatie van kracht werd. Je komt er dus beter uit dan dat je er in ging. Je hebt meer kennis, meer skills die je direct kunt toepassen in je werk. Je bent waardevoller geworden voor je werkgever of binnen je eigen (ZZP-) bedrijf.

6. Zodra we weer ‘gewoon’ aan het werk gaan, zal er ongetwijfeld veel ingehaald moeten worden.

Achterstallig werk, klantcontacten, uitgestelde sprints en noem maar op. Je werkgever zal er niet om staan te springen dat je direct weer weg bent voor een – nu live – training. Maar dat hoeft ook niet, want na de virtuele training(en) heb je geen arbeidstijdverlies omdat je scholing en kennis moet inhalen. Dat heb je immers bijgehouden in de thuisperiode.

7. Als je de training virtueel volgt, heb je direct de mogelijkheid dit toe te passen.

Omdat je toch nog thuiswerkt, wordt je niet direct weer opgeslokt door het kantoorleven van alledag. Je kunt actief aan de slag met het geleerde.  In mijn geval (ICT-trainingen) kun je kleine projectjes maken, proberen de voorbeelden in een andere context toe te passen en concrete onderdelen uit te werken. Dan beklijft de kennis beter en kun je (zie punt 5 en 6!) flexibel met de kennis omgaan op het moment dat dit van je gevraagd wordt. Natuurlijk, dit zijn beloften die elke cursist altijd maakt tijdens een live training (“Ja, ik ga er zeker mee aan de slag!”), maar in de praktijk valt dat toch altijd tegen. Tenminste, dit heb ik bij veel van mijn cursisten gemerkt.

Wil je zelf, of met je bedrijf een virtuele online training volgen, kijk dan voor de mogelijkheden naar onze geplande virtuele trainingen.

Onze belofte

Wil je na de virtuele training alsnog graag onze cursuslocatie komen bekijken? Dat kan! Tot een jaar na het volgen van de virtuele training ben je van harte welkom bij dezelfde klassikale training.

 

Deze blog is geschreven door Peter Kassenaar, Pro-level front-endtrainingen met 20+ jaar & trainer bij Vijfhart.


Wil je nog meer te weten komen over virtueel trainen?

Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads passend bij het onderwerp virtuele trainingen & thuiswerken.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid