7 tips voor virtueel lesgeven

Virtueel lesgeven vergt wat aanvullende (digitale) vaardigheden en handelingen om iedereen ‘bij de les’ te houden tijdens de training. Dat merken onze trainers ook de afgelopen weken. Geef jij nu ook virtueel les? Onze trainers hebben de meest voorkomende tips en tricks voor je op een rij gezet. Ben je benieuwd hoe Roy, één van onze cursisten onze virtuele training heeft ervaren? Lees dan ons blog over het volgen van een virtuele training.

Tip 1: De opzet van de training.

Virtueel lesgeven kost bij zowel de cursist als de trainer meer energie. Eerlijk is eerlijk, ondanks dat het voor 90% op een klassikale training lijkt, is het toch echt anders. Waar je als docent tijdens de klassikale training kan aanvoelen wanneer het tijd is voor een korte koffie break, is dat online iets lastiger. Hierdoor is het prettig om voorafgaand aan de training aan te geven dat de dag bestaat uit blokken van 3 kwartier met tussendoor pauzes van 15 minuten. Zo weet je precies wanneer je de koffie of thee kan aanvullen of gewoon even met je gezicht in de zon kan gaan staan.

Tip 2: Vragen stellen?

Maak voorafgaand aan de training duidelijk op welke manier iemand contact met je kan maken door bijvoorbeeld een vraag te stellen. In diverse programma’s is het bijvoorbeeld mogelijk om te chatten, je hand op te steken of gewoon je vraag via de audio te stellen. Ook is het van belang dat je tussentijds je cursisten blijft stimuleren deel te nemen aan de training door bijvoorbeeld een poll in te voegen, vragen te stellen of een quiz te organiseren.

Tip 3: Wat is de standaard?

Spreek met je deelnemers af wat de ‘standaard’  is tijdens de training. Kies er bijvoorbeeld voor dat iedereen standaard op mute (gedempte microfoon) staat, zodat niemand tijdens de training last heeft van iemand anders zijn achtergrondgeluid.

Tip 4: Voorstellen voorafgaand aan de training.

Niet geheel onbelangrijk; jij kent je deelnemers niet persoonlijk, maar zij kennen elkaar vaak ook niet. Als er iets is wat wij merken tijdens deze periode van virtuele training is dat je tijdens de training veelal meer over iemand te weten komt dan tijdens de klassikale training. Dat komt dan door het feit dat de camera’s aan staan en je een kijkje neemt in iemand zijn woonkamer, keuken, werkruimte etc. Het is dan ook wel leuk (en breekt het ijs) om iedereen aan elkaar te laten voorstellen en iets leuks te vertellen over zijn/haar achtergrond (letterlijk). Daarnaast is het net zoals gewoonlijk goed om van elkaar te weten wat de leerdoelen zijn, zodat jij je daar als trainer op kan focussen.

Tip 5: Samenwerken tijdens een virtuele training, het kan!

Samenwerken in groepen kan ook zeker tijdens een virtuele training! Als trainer heb je (afhankelijk van de tool waarmee je werkt) de mogelijkheid om break-out rooms in te richten. Zo wijs je per groep een break-out room toe en switch je als trainer tussen de break-out room om te begeleiden waar wenselijk. Na de oefening hef je de break-out rooms weer op.

Tip 6: Welke tool(s) hanteren voor een virtuele training?

Heb jij nog geen tool in gebruik voor het geven van een virtuele training? Dan zijn de onderstaande tools zeker geschikt om te hanteren:

  • Zoom
  • GoToMeeting
  • Webex meeting
  • Skype
Tip 7:

Wanneer mogelijk is het prettig dat iedereen een headset gebruikt tijdens de training. Uiteraard weten wij ook dat dit niet in alle gevallen mogelijk is. De reden van het hanteren van een headset is dat je minder ‘last’ hebt van omgevingsgeluiden van jezelf en anderen. Hierdoor sluit jij jezelf als cursist iets meer af, wat automatisch meer focus aanbrengt op de training. Heb je geen headset? Dan is het gebruik van een koptelefoon, zodat het geluid van de training geconcentreerd is al afdoende.


Wil je nog meer te weten komen over virtueel trainen?

Neem dan eens een kijkje op onze speciale themapagina. Hier vind je alle trainingen, interessante nieuwsartikelen en handige downloads passend bij het onderwerp virtuele trainingen & thuiswerken.

Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid