20 tips voor een succesvolle test automatisering infrastructuur

In het vak van software testen is het bij de voorbereidingen van een succesvol test automatisering project uiteraard belangrijk om te weten uit welke onderdelen test automatisering bestaat. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je maximale performance behaalt en het een duurzame/toekomstbestendige oplossing is.

Hieronder vind je 20 tips, fundamenten waar je als software engineer gebruik van kunt maken voor het opzetten van een solide test automatisering infrastructuur binnen een project.

Stappenplan

Als je deze stappen doorloopt ben je in staat om de functionaliteit te schrijven in Cypress, Selenium, Appium, Winium of elke andere code library die automatisch testen ondersteunt.

 1. Identificeer vooraf de Page Elements (tekst velden, links, buttons enz.) en configureer deze in een bepaalde klasse waarmee je functies verschillende zaken kan laten uitvoeren. Oftewel, maak zoveel mogelijk gebruik van het Page Object Model.
 2. Schrijf een mechanisme dat geactiveerd wordt wanneer een test faalt.
 3. Schrijf een mechanisme die de pagina naar een bepaald punt laat terugkeren (bijvoorbeeld de homepage) voor het verkrijgen van onafhankelijke tests.
 4. Ontwikkel een rapportage module voor de uitslagen van de uitgevoerde automatische tests
 5. Voeg screenshots en opnames toe aan de rapporten wanneer een test faalt.
 6. Implementeer het project dusdanig dat je alle parameters naar externe files wegschrijft zodat je er makkelijk van buitenaf bij kunt.
 7. Zet Automated Visual Testing met behulp van BackstopJS in om ervoor te zorgen dat de site eruit ziet zoals vooraf bedacht. (Dat kan al door het instellen van bijvoorbeeld een test dat als een veld een X aantal pixels verschuift deze niet door de test komt).
 8. Zorg voor cross browser compatibiliteit door de inzet van een tool als Browserstack of Saucelabs.
 9. Zorg ervoor dat je een bevinding aanmaakt in bijv. Jira voor de ontwikkelaars met daarin track & trace en andere uitzonderingen die voortkomen uit een niet geslaagde test.
 10. Een Object Repository: gebruik een centrale plek waar je alle properties van de gebruikte elementen bewaart.
 11. Maak een verbinding met de database van het systeem om query’s uit te voeren en informatie op te halen. Wanneer je mogelijk nog geen toegang hebt tot de database van de applicatie kun je wel alvast wat simulaties maken.
 12. Implementeer een Data Driven Testing (DDT) methode om data uit Excel of CSV’s te lezen.
 13. Implementeer Keyword Driven Testing (KDT) of een Behaviour Driven Development (BDD) met Gherkin.
 14. Zorg ervoor dat jouw test infra parallel testen op verschillende omgevingen ondersteunt.
 15. Zorg voor toegang tot externe libraries (bijvoorbeeld API’s van cloud providers).
 16. Maak het mogelijk om schedulers te gebruiken voor de uitvoering van de tests en een interface naar continuous integration systemen (Jenkins CI is hier bijvoorbeeld prima geschikt voor).
 17. Zorg voor compatibiliteit met mobile device platformen.
 18. Breid uit naar Desktop applicaties, maar onthoud: “Mobile first”.
 19. Jouw test automatisering infrastructuur zoveel mogelijk ontwikkelen voor het toepassen en of controleren op het gebruik van bekende design patterns, clean code en code conventies.
 20. Ten slotte: documenteren, documenteren en nog eens…

Hieronder treft je een schematische weergave aan van de componenten van een test automatisering project. Bron

Automation-Framework

Sta je op het punt om test automatisering toe te passen?

En heb je vragen als: “Waarom zou ik ermee beginnen? Wanneer wel automatiseren en wanneer niet? Wat zijn de voor- en nadelen?”

Bekijk dan eens deze training. Aan het einde van training weet je:

 • Wat testautomatisering is;
 • Welke categorieën er zijn;
 • Weet je het te gebruiken en wanneer niet;
 • Weet je hoe je tools moet gebruiken.
Onderwerpen
Actieve filters: Wis alle filters
Pageloader
PRIVACY VOORWAARDEN

Jouw persoonsgegevens worden opgenomen in onze beschermde database en worden niet aan derden verstrekt. Je stemt hiermee in dat wij jou van onze aanbiedingen op de hoogte houden. In al onze correspondentie zit een afmeldmogelijkheid